Ik ben geen kok. Ik ben een kunsthistoricus. Maar van kindsbeen af ben ik gefascineerd door geuren en smaken én ik groeide op met thee! Op een dag begon ik thee bij gerechten te plaatsen. De meeste mensen drinken water of wijn. Maar wat is er zo speciaal aan thee?
Het is heel eenvoudig. Een slok thee veegt het gehemelte schoon en laat ons toe om elke hap te proeven alsof het de eerste is. Bovendien verlengt de warmte van de thee het plezier. En dat is fantastisch!
Wijn wordt gemaakt van … druiven. Thee wordt gemaakt van de blaadjes van de Camelia sinensis. Als Frankrijk hét wijnland is, is China hét theeland. Sommige wijn komt uit de Bordeauxstreek, andere uit de Bourgogne. Sommige thee in China komt uit Fujian, andere uit Yunnan, Guangdong, Anxi…
Thee is zo verscheiden als wijn. Er bestaan verschillende soorten wijn en verschillende soorten thee. Je hebt witte thee, groene thee, gele thee, oolong, zwarte thee en Pu-erh. Zelfs als thee tot dezelfde soort behoort, kan deze onderling verschillen.
Thee kan dezelfde sensatie geven als wijn. Neem bijvoorbeeld een Oolong Oriental Beauty uit Taiwan, deze heeft een delicaat zoete smaak met de geur van honing en gestoofde pruim. Je kan de thee vergelijken met een Merlot, medium body, zachte tanines en veel fruit.
Het grote verschil tussen thee en wijn is dat wijn explosief is door de alcohol en dus vaak overheerst terwijl thee veel subtieler en delicater is en de smaak van het gerecht vergroot en verlengt. Dat klinkt als muziek in de oren!
Velen zijn verwonderd dat thee bij een gerecht wordt geschonken. Misschien kennen mensen alleen maar builtjes thee terwijl ik werk met grootbladige, losse en natuurlijke thee van kleine producenten die ik regelmatig in China bezoek. Ze leren me de eenvoud en complexiteit van thee kennen. Het is een wereld van geuren en smaken, net als wijn!