Thee, die heerlijke drank vol rijke aroma’s, begint eindelijk erkend te worden als een unieke drank bij de maaltijd.
Net als wijn biedt thee een gevarieerd aromatisch boeket, met openingsnoten die de neus beroeren, middennoten die de overhand nemen en geleidelijk tot bloei komen, en basisnoten die persistentie en lengte bieden.
Net als wijn heeft thee een textuur in de mond dankzij de min of meer uitgesproken tannines.
Net als wijn heeft thee verschillende smaken van delicaat-zoet tot edel-bitter en umami.
Net als wijn speelt thee met de gerechten waarmee de thee wordt geassocieerd. De geurnoten, smaken en texturen werken op elkaar in en versterken elkaar.
Voor de Lierse gastronomische restaurants Neo-n en Numerus Clausus had ik het grote genoegen om verschillende combinaties voor te stellen met lekkere kazen van Het hinkelspel, Lola Montez en Hooidammer.
We kozen voor een zachte zilte groene thee uit de provincie Jiangxi in China bij de Dulse zeewierkaas van Het Hinkelspel. Een thee met geurnoten van zeekraal en lamsoor met een delicaat zoetje en opgewekt door een vleugje bitterheid die het zoute van de kaas verzacht.
We kozen voor een sterk geoxideerde Oolong uit Luye in Taiwan. Een thee met geurnoten van honing, gestoofd fruit en bloemen, ondersteund door een delicate zoetheid. De soepele, zachte textuur verwelkomt elke hap extra old Hooidammerkaas met elegantie.
We kozen voor een geurige Oolong Tie Guan Yin uit Anxi in China. Een thee met de geurnoten van sering, jasmijn en vegetale toetsen met een sterke umami smaak. De fluwelige textuur omarmt elke hap van de Alpenkaas met bloemen en onderstreept het nootachtige van de kaas.